39981167454 2cc551d35b k

RapidPro zet industrialisatie van 3D-technieken centraal tijdens 8e editie

Op 7 en 8 maart 2018 organiseerde Mikrocentrum voor het achtste jaar op rij vakbeurs RapidPro in het NH Conference Centre te Veldhoven. Tijdens de belangrijkste vakbeurs in de BeNeLux op het gebied van prototyping, (low volume) production, productontwikkeling en 3D-printen, vonden ruim 2600 bezoekers hun weg naar 30 lezingen en 82 exposanten, die ruim 100 merken vertegenwoordigden.

Deze editie was er speciale aandacht voor toepassingen binnen de industrie. Additive manufacturing technieken als 3D-printen winnen hier steeds meer terrein. Niet alleen 3D-printen werd belicht, ook was er aandacht voor de laatste ontwikkelingen rondom 3D-scannen, (virtual) prototyping, software en productontwikkeling en –design. Duidelijk was dat bezoekers de beurs bezochten met gerichte investeringsplannen. Zo waren zij onder meer op zoek naar een 3D-printer of scanner, maar ook naar gespecialiseerde diensten als vacuümvormen of laser cladden. Els van de Ven, Manager RapidPro: “Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer bezoekers RapidPro bezoeken om zich te oriënteren op nieuwe investeringen. Dit is ook in lijn met de veranderingen in de markt waar de 3D-technieken steeds meer volwassenheid bereiken. Het betekent met name dat de combinatie van een inhoudelijk evenement met expo een zeer goede keuze is.”

Ruim 100 merken vertegenwoordigd

De 82 exposanten vertegenwoordigden dit jaar meer dan 100 merken. Onder meer Desktop Metal, Ultimaker, Formlabs, Makerbot, Renishaw, 3D Systems, Arburg en EOS waren vertegenwoordigd. Bovendien vonden er tijdens RapidPro ook enkele productintroducties plaats. Zo introduceerde DeskProto haar nieuwe CAM programma voor CNC frezen: DeskProto V7 en presenteerde Layertec als distributeur de nieuwe 3D-metaalprinter van Desktop Metal. Ook grote objecten kregen ruim aandacht. Onder andere Massivit en 10XL presenteerden hun large scale 3D-printers aan het publiek.

Massivit

De grootste 3D-printer op RapidPro, de Massivit, in actie

Toepassingen in de industrie – ook hot topic bij keynote sprekers

Dat industrialisatie een belangrijke ontwikkeling is, beaamden ook de vier keynote sprekers. Ben Jansen trapte het keynote programma af door ervaringen te delen over de inzet van 3D-printen en 3D-scannen binnen het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine. Een wat minder voor de hand liggende, maar toch interessante toepassing deelde Coen Viguurs van Hans Boodt Mannequins. Als wereldwijde speler in de mannequinmarkt hebben zij 3D-scannen en 3D-printen succesvol onderdeel gemaakt van het productie- en productontwikkelingsproces.

RapidPro keynotes 7maart

Boven: Ben Jansen - Ministerie van Defensie. Onder: Coen Viguurs - Hans Boodt Mannequins

Op de tweede dag van RapidPro werd industrialisatie vanuit de techniek bekeken. Zo deelde Prof. Em. Dr. Ir. Jan van Humbeeck van KU Leuven nieuwe technieken voor het bereiken van de meest optimale mechanische eigenschappen en kwaliteit bij het produceren van metalen producten met SLM. Daniël Hoogstraate van Materialise sloot de keynote sessies af met een realistische en praktische blik op de mogelijkheden van 3D-printen. Daarnaast deelde hij inzichten over het disruptieve karakter van de 3D-industrie. 

 

RapidPro keynotes 8maart

Boven: Jan van Humbeeck - KU Leuven. Onder: Daniël Hoogstraate - Materialise

 

De RapidPro Start-up Award naar 10XL

Ook dit jaar reikte Mikrocentrum tijdens het diner in de avond de RapidPro Start-up Award uit. Dit is een initiatief ter stimulering van start-ups op het gebied van additive manufacturing / 3D-printen. Uit de top drie genomineerden: 10XL, PrinTec en Borges.xyz werd door een onafhankelijke jury de winnaar gekozen: 10XL! De jury over de winnaar: “10XL is een echte start-up. Zij passen een combinatie van verschillende technieken toe: robotica, 3D-printen en een externe as voor een lange tafel (6 meter). Deze combinatie biedt veel mogelijkheden. Wat 10XL onderscheidt, is dat zij functionele delen printen met gerecyclede kunststoffen. Daarmee spelen zij goed in op de circulaire economie trend en geven ze plastic afval een zinvol tweede leven.”

10XL wint RapidPro Start-up Award

RapidPro 2018

De volgende editie staat gepland op 13 en 14 maart 2019. Via deze website, LinkedIn en Twitter houden wij u graag op de hoogte.

Bekijk hier alle foto's